Saopštenja

Saopštenje povodom najavljenih izmena u oblasti krivičnog zakonodavstva

15. januar 2019.

 

Beogradski centar za ljudska prava izražava zabrinutost i žaljenje zbog načina na koji je izvršna vlast odlučila da se bavi problemom kriminaliteta u Srbiji. Izmene krivičnog zakonodavstva ne smeju se vršiti na ishitren već temeljan način, te očekujemo da će posle objavljivanja nacrta najavljenih izmena doći do stručne i sveobuhvatne javne rasprave o predloženim rešenjima koja će omogućiti njihovo sagledavanje, preispitivanje i procenu valjanosti predloženih izmena.

Kompletno saopštenje možete preuzeti OVDE

Saopštenje povodom Međunarodnog dana ljudskih prava

10. decembar 2018.

Beogradski centar za ljudska prava izdao je saopštenje povodom Međunarodnog dana ljudskih prava i obeležavanja 70 godina od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima. Saopštenje prenosimo u celosti, a možete da preuzeti u PDF formatu i sa OVOG linka.  (više…)

Saopštenje povodom četvrtog nacrta amandmana na Ustav Republike Srbije

18. oktobar 2018.

Ministarstvo pravde je 15. oktobra objavilo četvrtu verziju Nacrta amandmana na Ustav Republike Srbije. Iako Ministarstvo tvrdi da su amandmani unapređeni komentarima stručne javnosti, smatramo nije došlo do suštinskih poboljšanja prethodnog teksta i da se predloženim amandmanima politički uticaj na pravosuđe ojačava. (više…)

Saopštenje povodom komentara potpredsednice Narodne skupštine i narodne poslanice Vjerice Radete

25. jul 2018.

Beogradski centar za ljudska prava najstrože osuđuje komentar potpredsednice Narodne skupštine i narodne poslanice Vjerice Radete koji je objavila na svom Twitter nalogu povodom vesti o smrti predsednice udruženja „Majke Srebrenice“ Hatidže Mehmedović. Izjave kojima se podstiču nacionalna i verska mržnja i netrpeljivost, negiraju i relativizuju zločin genocida i ratni zločini, kao i uvredljiv odnos prema žrtvama ovih zločina sastavni su deo narativa Srpske radikalne stranke čija je Vjerica Radeta potpredsednica. Pomenuti komentar je samo poslednji, ali i najdrastičniji do sada, primer govora mržnje narodne poslanice koji je u poslednje vreme sve učestaliji. (više…)

Utrecht Network Staff Training – Podrška izbegličkoj populaciji u sistemu visokog obrazovanja

27. jun 2018.

Beogradski centar za ljudska prava bio je gost na sastanku Utrecht Network Staff Training na temu podrške izbegličkoj populaciji u sistemu visokog obrazovanja koji je održan na Univerzitetu u Utrehtu (12-15.6). (više…)

Saopštenje povodom Izveštaja CPT Saveta Evrope od 21. juna 2018. godine

23. jun 2018.

wwt_logo_26juneBeogradski centar za ljudska prava izražava ozbiljnu zabrinutost povodom Izveštaja Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja i nečovečnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja Saveta Evrope (CPT) o ad hoc poseti Srbiji obavljenoj u periodu od 31. maja do 7. juna 2017. godine. (više…)