Saopštenje povodom komentara potpredsednice Narodne skupštine i narodne poslanice Vjerice Radete

25. jul 2018.

Beogradski centar za ljudska prava najstrože osuđuje komentar potpredsednice Narodne skupštine i narodne poslanice Vjerice Radete koji je objavila na svom Twitter nalogu povodom vesti o smrti predsednice udruženja „Majke Srebrenice“ Hatidže Mehmedović. Izjave kojima se podstiču nacionalna i verska mržnja i netrpeljivost, negiraju i relativizuju zločin genocida i ratni zločini, kao i uvredljiv odnos prema žrtvama ovih zločina sastavni su deo narativa Srpske radikalne stranke čija je Vjerica Radeta potpredsednica. Pomenuti komentar je samo poslednji, ali i najdrastičniji do sada, primer govora mržnje narodne poslanice koji je u poslednje vreme sve učestaliji.

Beogradski centar za ljudska prava izražava veliku zabrinutost zbog činjenice da je do sada u potpunosti izostala reakcija svih nadležnih institucija i da je nekažnjivost za izazivanje i raspirivanje nacionalne i verske mržnje dovela do toga da je govor mržnje u javnom diskursu postao uobičajen. Koristimo ovu priliku da apelujemo i na Narodnu skupštinu da zauzme stav po ovom pitanju i pošalje jasnu, nedvosmislenu, poruku kojom osuđuje ovakve postupke narodnih poslanika.

Beogradski centar za ljudska prava će i u ovom slučaju iskoristiti postojeće pravne mehanizme zaštite u nadi da nadležne institucije neće ostati neme na ovako grubo kršenje ustava i zakona.