SOFA program koji podstiče međugeneracijsku solidarnost i razmenu #DaSeRazumemo

24. oktobar 2020.
SOFA vizualKoliko je bitno da zaista živimo u zajedništvu? Šta mladi, a šta stariji mogu dati zajednici? Šta nam je svima potrebno u vremenima krize? Da li je solidarnost naša prva pomoć?
 
To su teme kojima se bavi SOFA program (SOFA – Solidarity First Aid) kroz SOFA parove sačinjene od jedne mlade (18-30 godina) i jedne starije osobe (65+ godina). Ukupno 12 parova učestvuje u ovom SOFA programu koji podstiče međugeneracijsku solidarnost i razmenu i stvara koheziju u društvu zasnovanu na istinskom razumevanju. 
 
Program SOFA sprovodi se u online/offline prostoru (veći deo programa se odvija putem online platformi, a deo programa dešava se u lokalnim zajednicama parova), u periodu od novembra do kraja decembra, i obuhvata:
  • Radionice na temu mentalnog zdravlja, koje će se baviti problemima sa kojima se suočava grupa mladih i grupa starijih, a posebno u kontekstu pandemije Covid-19. Takođe, ove radionice će se baviti podrškom koju možemo pružiti jedni drugima u kriznim vremenima.
  • Radionice na temu digitalne pismenosti, koje će pomoći svim učesnicima i učesnicama da učestvuju u programu u punim kapacitetima, koristeći dostupne alate i aplikacije.
  • Radionice medijske pismenosti, nakon koji će učesnici i učesnice bolje razumeti medijske potrebe, a posebno u kontekstu informacija koje dobijamo u vezi sa pandemijom Covid-19.
  • Radionice i aktivnosti u svrhu izgradnje tima i razumevanja potreba mladih i starijih osoba. Parovi će imati priliku da uče jedni od drugih, podstiču i podržavaju jedni druge u ličnom razvoju i unapređenju znanja i veština.
  • Lokalne akcije koje sprovode SOFA PAROVI u svojim zajednicama, koje će dati priliku da se u program uključi šira zajednica i da SOFA PAROVI podele ono što su stekli u centralnoj fazi programa.

Prijave za SOFA parove otovrene su do 2.11.2020. na linku OVDE. Parovi koji učestvuju u programu imaće na raspolaganju tablete i obezbeđen internet kako bi nesmetano mogli učestvovati u radionicama i treninzima online.

Program SOFA – Solidarity First Aid sprovodi Beogradski centar za ljudska prava uz podršku Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA).