Sonja Tošković u emisiji Iza vesti na N1 o izručenju državljanina Bahreina uprkos privremenoj meri Evropskog suda za ljudska prava o koju se Srbija oglušila

28. јануара 2022.

1643311127-Toskovic-900x506Izvršna dirketorka Beogradskog centra za ljudska prava Sonja Tošković gostovala je u emisiji Iza vesti televizije N1 povodom slučja izručenja državljanina Bahreina uprkos privremenoj meri Evropskog suda za ljudska prava o koju se Srbija oglušila. 

U razgovoru sa Danicom Vučenić, Sonja Tošković je najavila da će Beogradski centar za ljudska prava povodom ovog slučaja pokrenuti postupak pred sudom u Strazburu. 

“Ja očekujem da će Evropski sud za ljudska prava kad se postupak završi… utvrditi da je povređen član 3 Konvencije o ljudskim pravima”, rekla je ona. 

Evropski sud za ljudska prava doneo je u petak 21. januara 2022. godine privremenu meru kojom je odložio ekstradiciju državljanina Bahreina do 25. februara 2022. godine i okončanja postupka pred tim sudom kako bi ispitali mogući rizici od torture, ponižavajućeg i nečovečnog postupanja. Srbija je uprkos toj odluci suda u Strazburu izvršila ekstradiciju u Bahrein u ponedeljak 24. januara 2022. godine rano ujutro. U pitanju je državljanin Bahreina koji se od novembra 2021. godine nalazio u pritvoru u Srbiji. On je pred nadležnim organima u postpku za izručenje pisanim putem izrazio nameru da traži azil u Srbiji tvrdeći da mu u državi porekla prete opasnost od mučenja, politički i verski progon.