Sramno oduzimanje doktorata Slobodanu Beljanskom

11. novembar 2016.

KLJPKuća ljudskih prava i demokratije poziva Pravni fakultet Univerziteta u Novom Sadu da hitno preispita svoju odluku o oduzimanju doktorata advokatu Slobodanu Beljanskom. 

Novosadski pravni fakultet oduzeo je doktorsku titulu Beljanskom uz obrazloženje da nije podneo zahtev za doktoriranje. Obrazloženje fakulteta je apsurdno i samim tim izaziva sumnju da su u pitanju drugi, neakademski razlozi za ovakav čin. 

Slobodan Beljanski jedan je od najcenjenijih pravnih stručnjaka u Srbiji, priznat podjednako u advokaturi kao i u pravnoj nauci. Njegova beskompromisna borba za pravnu državu i spremnost da bez kalkulacija javno brani principe na kojima počivaju Ustav i zakoni Srbije služi kao podstrek i ohrabrenje mnogim pravnicima i borcima za ljudska prava i vladavinu prava.

 Novosadskom pravnom fakultetu zasmetala je očigledno ovakva biografija advokata Beljanskog. Sramota koju su time naneli svojoj ustanovi je ogromna i nije od onih koje se lako brišu i zaboravljaju. Fakultet čiji su ugledni profesori često bili promoteri autokratskih režima i nacionalističke ideologije, ovakvim aktom nastavlja da šalje poruku da su moral i profesionalna čestitost nepoželjne osobine zbog kojih se ljudi kažnjavaju. 

Kuća ljudskih prava upozorava javnost da je slučaj advokata Beljanskog samo jedan u nizu sramnih poteza visokoškolskih ustanova u Srbiji koje se odriču najkvalitetnijih ljudi, dok u isto vreme odbijaju da reaguju u očiglednim slučajevima plagijata državnih funkcionera. Kriza morala koja takvim postupanjem postaje sve očiglednija omogućava sve druge negativne pojave u društvu i državi, uključujući rušenje vladavine prava i ugrožavanje fundamentalnih demokratskih principa.