Svedočenja zdravstvenih radnika o njihovim ljudskim pravima tokom pandemije COVID-19

18. april 2022.

Capture covid lekari srb

Beogradski centar za ljudska prava zajedno sa Sindikatom lekara i farmaceuta Srbije predstavlja svedočenja lekara i zdravstvenih radnika u Srbiji koji su bili spremni da podele svoja iskustva tokom dve godine rada i borbe sa pandemijom COVID-19, uz zaštitu privatnosti i identiteta.

Pandemija koja je izbila početkom 2020. godine donela je brojne izazove sa kojima su se suočile sve zemlje sveta, ali i njihove različite odgovore na te izazove. Ugroženost života i zdravlja građana Srbije predstavljala je, čini se, pretežak zadatak na koji vlast u Srbiji često nije uspevala da nađe adekvatne odgovore.

Jedna od najugroženijih grupa tokom pandemije su svakako zdravstveni radnici koji su bili na čelu borbe protiv virusa.

Zdravstveni sistem je često bio na ivici kolapsa, a lekarima i medicinskim radnicima je nedostajala neophodna lična zaštitna oprema, poput maski i zaštitnih skafandera, kako bi se zaštitili od virusa. Sve ovo je dovelo do toga da Srbija ima ubedljivo najveći broj preminulih lekara i zdravstvenih radnika od koronavirusa među zemljama u regionu.

U ovom videu pogledajte svedočenja zdravsvenih radnika koji su uz zaštitu identiteta bili spremni da podele svoja iskustva o tome kako su se u ustanovama i organizacijama u kojima rade, nosili sa borobom sa COVID-19. 

Video nastao je u okviru projekta „Zaštita prava zdravstvenih radnika“ finansiranog od strane Balkanskog fonda za demokratiju, Nemačkog Maršalovog fonda SAD i USAID. U okviru projekta tokom 2021. godine sprovedeno je i istraživanje na temu poštovanja ljudskih prava zdravstvenih radnika tokom pandemije COVID-19. Više informacija o tome možete naći OVDE.