Svest i stavovi o nacionalnom sudovima za ratne zločine, MKSJ i ratnim zločinima na teritoriji bivše Jugoslavije

9. januar 2006.

Donator: Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju(OEBS)

Trajanje projekta: oktobar 2006 – maj 2007

Cilj ovog projekta bio je da sazna stavove građana Srbije kako bi definisao najbolju strategiju za informativne kampanje nevladinog sektora, nacionalnih sudova za ratne zločine i međunarodnih organizacija prisutnih u ovoj oblasti, da utvrdi potencijalne teškoće, procenat građana koji ne žele da prihvate istinu i da istraži potencijal za promenu spornih stavova. Projektne aktivnosti tokom istraživanja uključivale su procenu napretka u oblasti suđenja za ratne zločine (MKSJ i nacionalnih sudova), političke situacije povodom predstojećih izbora i rizika i pretpostavki koje mogu imati uticaja na svest i stavove građana Srbije povodom suđenja za ratne zločine i njihovog uticaja na javnost.Upitnik je pripremljen uz konsultacije i temeljne analize situacije sa spoljnim saradnicima Beogradskog centra i stručnjaka iz profesionalne agencije (Stratedžik marketing) koji su sproveli istraživanje na terenu. Stratedžik marketing sproveo je terensko istraživanje u decembru 2006. godine. Prva javna prezentacija rezultata istraživanja održana je u Medija centru 27. marta 2007. godine. Rezultati istraživanja su privukli veliku pažnju medija i podstakli debatu o pitanjima suočavanja sa prošlošću, ratnim zločinima, stavovima javnosti po pitanju domaćih suđenja za ratne zločine itd.

Nakon prezentacije rezultata održano je nekoliko sastanaka eksperata radi analize dobijenih rezultata. Cilj ovih sastanaka bio je definisanje programskog okvira Beogradskog centra u oblasti tranzicijske pravde. Učesnici su bili članovi Upravnog odbora, zaposleni i saradnici Beogradskog centra kao i spoljni eksperti. Okrugli sto “Suočavanje sa prošlošću i budućnost bez pomoći MKSJ” bio je organizovan u aprilu 2007. godine na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Stručnjak Jovo Bakić, sociolog, pripremio je evaluaciju istraživanja, definisao zaključke i moguće predloge za relevantne donosioce odluka. Ovom događaju prisustvovali su brojni novinari koji su izveštavali za štampane i elektronske medije. Specijalan prilog o ovom događaju bio je emitovan na Beogradskom radiju i TV stanici b92.

Rezultate ovog istraživanja možete pogledati ovde…