Tenja II

U predmetu Tenja II Tužilaštvo za ratne zločine tereti[1] Boža Vidakovića i Žarka Čubrila da su kao pridnici TO Tenja izvršili ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i civilnog stanovništva na teritoriji sela Tenja (Hrvatska). Božo Vidaković optužen je da je kao komandir IV čete TO Tenja dana 7. jula 1991. godine iz zgrade štaba TO Tenja izveo zarobljenog pripadnika MUP Hrvatske, Đura Kiša, odveo ga u hodnik biskopske sale Partizan i lišio ga života hicima iz automatskog oružja. Optuženi se takođe tereti da je u periodu od 7. jula do kraja avgusta 1991. godine nečovečno postupao, neosnovano lišio slobode 7 lica hrvatske nacionalnosti[2], ukrcao ih u kombi i odvezao u nepoznatom pravcu, nakon čega im se gubi svaki trag. Posmrtni ostaci zarobljenih lica pronađeni su i ekshumirani u Tenji i Betinom Dvoru (opština Tenja).

Prema optužnim navodima, Čubrilo je neutvrđenog dana u julu 1991. godine iz improvizovanog zatvora koji se nalazio u bioskopu Partizan, izveo 11 civilnih lica hrvatske nacionalnosti[3],  naredio da se kamionom odvezu do stočnog groblja u blizini Bobote gde ih je izveo i sve lišio života iz automatskog oružja, jednog po jednog.

Postupak pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu je u toku.        
[1]          Sadržaj optužnice dostupan je na adresi http://www.hlc-rdc.org/wp-content/uploads/2012/10/Optuznica-TENJA-2.pdf.

[2]          Marko i Marija Knežević, Manda Banović, Franjo Fuček, Nedeljko, Elizabeta i Andrija Gotovac.

[3]          Ivan Valentić, Marija Carenko, Ana Horvat, Katica Kiš, Pera Mamić, Josip Medved, Stipe i Evica Penić, Josip Prodanović, Vladimir Valentić i Franja Burča.