Udobnost zajedništva – i mladi i stariji imaju slične potrebe, treba im pažnja, uvažavanje, razgovor, razmena, kontakt

26. mart 2021.

Sofa - fotka umetnost zajedništvaOmladinski program Beogradskog centra za ljudska prava održao je u četvrtak 25. marta trosatni online događaj Udobnost zajedništva – korak ka međugeneracijskoj saradnji. To je bila još jedna prilika da za razmenu znanja i iskustva mladih i starijih osoba  65 + iz našeg SOFA programa u cilju uspostavljanja novih modela međugeneracijske saradnje i podsticanju solidarnosti u zajednici.

“Međugeneracijska saradnja temeljni je društveni ugovor bez kojeg nema opstanka ljudske vrste”, ocenila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, jedna od učesnica događaja. Borka Jeremić, zamenica direktora kancelarije Populacionog fonda Ujedinjenih nacija u Srbiji UNFPA, napomenula je kako je kriza uzrokovana COVID-19 dodatno produbila komunikacijski jaz između generacija.

Sofa Udovnost zajednistva 4“Zato smo iskoristili priliku da na kreativan način podržimo mlade i stare da razmenjuju znanja i informacije,” rekla je ona osvrnuvši se na SOFA program koji je prethodnih meseci sproveden u saradnji UNFPA i našeg Omladinskog programa. Nevena Nikolić, koordinatorka Omladinskog programa istakla je da je SOFA program bio novi izazov i izlazak iz zone komfora dosadašnjeg rada fokusiranog na mlade, koji je uz spontanost, intuiciju i posvećenost potrebama i mladih i starijih pokazao kako možemo da se bez obzira na godine i čujemo i razumemo.

“Mislim da je jako bitno da se razumemo, da čujemo starije, njihova znanja i iskustva”, rekla je mlada aktivistkinja Živkica Milojković koja dugo godina volontira jer je to za nju ­„učenje za solidarnost koje doprinosi i ličnom i društvenom napretku.” O važnosti otvorene saradnje među generacijama i to bez predrasuda, govorio je Nemanja Obradović, programski koordinator NAPOR-a.

Sofa Udovnost zajednistva 5“Mladi su prvenstveno prikazani kao problem, a ne kao resurs, i zato je važno da menjamo tu sliku”, rekao je Obradović. Na to se nadovezao Miloš Grabundžija, predsednik udruženja penzionera Nezavisnost, koji je je rekao da je najveća šteta i opasnost po naše društvo nedovoljno prostora i budžeta namenjenog mladima i starijima, jer obe generacije treba da budu znatno vidljivije.

Trosatni online događaj vodili su mladi aktivisti Demir Mekić i Ivana Antonijević, a osim glavnog dela više od 60 učesnika je na ZOOM platformi u radu kroz virtuelne grupe istraživalo različite aspekte međugeneracijske saradnje: potrebe mladih i starijih, ideje, metode i tehnike koje bi zaista doprinele uspostavljanju odnosa saradnje i razumevanja različitih generacija.

Sofa Udovnost zajednistva 3“Osećam da i mladi i stariji imaju slične potrebe, a različite kapacitete i da je potrebno da to povežemo. I jednima i drugima potrebna je pažnja, uvažavanje, razgovor, razmena, kontakt…”, navela je Vesna Petrović, facilitatorka jedne od radnih grupa i ukazala na primere dobre prakse koji se ostvaruju u lokalnim zajednicama. Tako u Dimitrovgradu mladi imaju stalni kontakt sa lokalnim domom za stara lica, u Kuli prave zajedničke priredbe i proslavljaju rođendane, mladi se uče da pišu pisma, a stariji digitalnoj pismenosti, dok u Novom Sadu postoje organizovane pešačke i planinarske ture za ljude svih generacija.

Sofa Udovnost zajednistva 8Druga radna grupa iznela je da je veoma važno da, kako i stari tako i mladi treba da imaju pristup svim institucijama i informacijama koje su od značaja za ostvarivanje njihovih prava. Međutim, “najveći problem je što postoji malo prostora za okupljanje i mladih i starijih ljudi u gradskim i ruralnim sredinama”, rekla je Jasmina Ristić, facilitatorka druge radne grupe. Ona je dodala koliko je važno da se obezbedi fizički i medijski prostor i više kvalitetnih iniciativa koje bi povezale generacije.  

Na kraju događaja Udobnost zajedništva – ka međugeneracijskoj saradnji predstavljene su smernice i ideja za nastavak druđenja među generacijama gde će SOFA program izrasti u koncept saradnje i razumevanja svih generacija.

SOFA program (SOFA – Solidarity First Aid) je program koji podstiče međugeneracijsku solidarnost i razmenu. Program od kraja oktobra 2020. godine sprovodi Beogradski centar za ljudska prava uz podršku UNFPA Srbija u okviru kojeg je organizovan i ovaj događaj Udobnost zajedništva.

Ceo događaj možete pogledati na našem YouTube kanalu na linku: