Uključivanje uživo 2.0: Ka nacionalnom danu inkluzivne omladinske politike

31. januar 2019.

DSC_0355Koji su izazovi za razvoj inkluzivnih praksi u lokalnim zajednicama? Da li postoji međusektorska saradnja kad je u pitanju socijalna inkluzija? Koja je uloga sektora socijalne zaštite? Da li mladi iz osetljivih grupa prepoznaju KZM i OCD kao priliku za razvoj svojih kapaciteta? Ova i mnoga druga bitna pitanja koja se tiču inkluzije i mladih smo otvorili na  konferenciji „Uključivanje uživo 2.0 – Ka nacionalnom danu inkluzivne omladinske politike“. Konferencija je održana u Fabrika Event Space-u, i okupila je više od 80 ljudi različitih profila – predstavnike KZM i OCD, predstavnike institucija, eksperte u oblasti ljudskih prava, omladinske radnice, kao i mnoge druge.

Konferencija je otvorena uvodnim obraćanjem izvršne direktorke Beogradskog centra za ljudska prava, Sonje Tošković, koja je izrazila odlučnost Beogradskog centra da nastavi rad ka izgradnji inkluzivnije omladinske politike, i pozvala sve relevantne nacionalne i lokalne aktere na saradnju ka ovom zajedničkom cilju.

Prva panel diskusija pod nazivom „Od strateškog okvira do svakodnevnog života: partnerski za učešće svih“ je otvorila diskusiju o postojećim zakonskim okvirima koji trenutno određuju prava mladih iz osetljivih grupa, kao i o izgledima za promenu istih, kako bi svi mladi imali jednake šanse. Ovaj dinamični i inspirativni razgovor je moderiran od strane Biljane Maletin, a učestvovali su prof. dr Zoran Pavlović – Pokrajinski ombudsman,  Tatjana Jokanović – pomoćnica Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, Radoš Keravica – član Tima UN za ljudska prava u Srbiji, Tanja Srećković – zaposlena u Kancelariji za ljudska i manjinska prava i Jelena Stefanović – zaposlena na projektu „Znanjem do posla“. Ključne napomene je pre samog panela je istakla Milena Stošić iz Misije OEBS-a u Srbiji, pozivajući da svi uradimo više na polju uključivanja svih mladih u društvo i navodeći primere dobre prakse koji mogu poslužiti kao model za buduće akcije.

Druga panel diskusija pod nazivom „Programski pristup u inkluzivnoj omladinskoj politici: dugoročna naspram kratkoročne intervencije“,  je okupila predstavnike tri nacionalna saveza omladinske politike – Jelenu Stojanović ispred Nacionalne asocijacije praktičara i praktičarki omladinskog rada (NAPOR), Stefana Đorđevića ispred Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS) i Džemaludina Paučinca ispred Nacionalne asocijacije kancelarija za mlade). U diskusiji je učestvovao i Nenad Stojanović, savetnik u Republičkom zavodu za socijalnu zaštitu. Razgovor učesnika i publike je išao u smeru identifikovanja prepreka i pronalaženja rešenja ka sistemskoj promeni koja će omogućiti da mladi iz osetljivih grupa budu podržani u svim aspektima koji su neophodni da bi oni ostvarili svoja prava i imali jednak položaj njihovim vršnjacima iz većinske populacije, ovaj razgovor je moderirala Ivana Antonijević, konsultantkinja. Zaključeno je da zajedničko prepoznavanje bitnosti inkluzije mladih iz osetljivih grupa, kao i međusektorska saradnja organizacija mladih i za mlade,  različitih institucija socijalnog sistema, i drugih bitnih aktera na ovom polju – jesu put ka kreiranju Inkluzivne omladinske politike, koja ima benefite za sve mlade, bez izuzetka, ali i šire, na celo društvo.

 Projekat: „Uključivanje Uživo 2.0“ sprovodi Beogradski centar za ljudska prava u saradnji sa Nacionalnom asocijacijom praktičara/ki omladinskog rada NAPOR, Krovnom organizacijom mladih Srbije i Nacionalnom asocijacijom kancelarija za mlade, uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta i Misije OEBS u Srbiji.

 

DSC_0282   DSC_0267   DSC_0455   DSC_0284   DSC_0355