Vojin Dimitrijević: U Hrvatskoj nije bilo genocida

30. децембра 2009.

Dimitrijević je za beogradski list Danas izjavio kako ni jedan zločin počinjen u Hrvatskoj ili u Srbiji do sada nije označen međunarodnim standardima kao genocid niti ima izgleda da se proglasi genocidom. Ni tužba Hrvatske ni moguća protutužba Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu nemaju nikakvih izgleda za uspjeh. Obje su trošenje energije i novca. Još je gore što se njima kvare poboljšani odnosi između država i otežava položaj Srba u Hrvatskoj – komentirao je za beogaradski list Danas uzajamne optužbe za genocid između Zagreba i Beograda Vojin Dimitrijević, direktor Beogradskog centra za ljudska prava i ugledni stručnjak za međunarodno pravo.

Dodao je kako ni jedan zločin počinjen u Hrvatskoj ili u Srbiji do sada nije označen međunarodnim standardima kao genocid niti ima izgleda da se proglasi genocidom.

Dimitrijević je objasnio da su u ratovima na prostoru bivše države počinjeni „ogavni zločini“ kao što je ubijanje zatočenika, gađanje civilnih objekata, mučenje, silovanje i kolektivno kažnjavanje, i to jesu teški ratni zločini protiv čovječnosti, ali, objašnjava beogradski ekspert za međunarodno pravo, to nisu zločini genocida.

Izvor Vecernji.hr