„Zaustavljanje neekonomskih migranata kršenje ljudskih prava“

23. новембра 2015.

Nikola Kovačević iz Beogradskog centra za ljudska prava kaže za RTS da zaustavljanje izbeglica koje nisu iz Sirije, Iraka ili Avganistana na granicama je nedopustivo, jer se time krše neka od osnovnih ljudskih prava i zbog toga i Srbija može odgovarati pred najvišim sudskim instancama. Sve češća kršenja ljudskih prava u korist bezbednosti, navodi Kovačević.Nikola Kovačević je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je jučerašnjom odlukom šefova diplomatija EU sloboda kretanja znatno ograničena i dodao da je očigledno da Evropa, posle napada u Parizu, nikada neće biti ista.

Kovačević ističe da su najčešća ograničenja slobode kretanja i privatnosti i dodaje da se sve to radi u cilju povećanja bezbednosti.

„Izgleda da idemo u pravcu balansa ljudskih prava i bezbednosti, s tim da se sve češće ograničavaju ili ukidaju ljudska prava“, navodi Kovačević.

Ističe da nema dileme da se posle napada u Parizu mora povećati bezbednost, ali dodaje da nije odgovarajući način na koji se to čini.

Kovačević podseća da će se povećanom kontrolom iznova vršiti diskriminacija određenih grupa, u ovom slučaju muslimanske populacije, koja će, kako smatra, svoje nezadovoljstvo zbog neintegrisanosti u evropsko društvo ponovo iskazati serijom novih napada.

Napominje da se izbeglice već diskriminišu, jer se sa granica po automatizmu vraćaju oni koji ne dolaze iz ratom zahvaćenih područja.

„Ko može da tvrdi da neko ko dolazi Pakistana ili Somalije ne beži od neke vrste progona i rata? Dobar deo tih ljudi beži od rata, a vi po automatizmu zbog nečije nacionalnosti odbijate da ih pustite da uđu u evropski prostor“, ukazuje Kovačević.

Predlaže da svaki slučaj mora da se razmatra pojedinačno i da ukoliko je nekoj osobi zabranjeno ili je sprečena da nastavi svoj put, ona mora da se obavesti i o tome da se donese argumentovana odluka na koju će izbeglica imati pravo žalbe.

„Moraju da se izvrše sve odgovarajuće ispitne radnje pre nego što se neko liši slobode jer se na ovaj način se krše ljudska prava“, napominje Kovačević i zaključuje da Srbija zbog toga može da odgovara pred najvišim sudskim instancama koje se bave zaštitom ljudskih prava.

Izvor RTS