Hitno utvrditi činjenice i odgovornost za teško fizičko zlostavljanje policijskih službenika prema migrantima u Malom Zvorniku i Somboru

26. april 2023.

Hitno utvrditi činjenice i odgovornost za teško fizičko zlostavljanje policijskih službenika prema migrantima u Malom Zvorniku i Somboru

Povodom snimaka koji su se pojavili u javnosti, prvo preko društvenih mreža, a zatim i u medijima, na kojima se vidi kako službenici Ministarstva unutrašnjih poslova koriste neopravdanu silu i fizički zlostavljaju migrante na graničnom prelazu Mali Zvornik i u Prihvatnom centru u Somboru, Beogradski centar za ljudska prava poziva nadležna javna tužilaštva i Sektor unutrašnje kontrole MUP-a da što pre ispitaju činjenice i okolnosti ovih događaja i da o tome obaveste javnost.

Pozdravljamo jučarešnje saopštenje MUP-a u kome je navedeno da je Sektor unutrašnje kontrole otpočeo preduzimanje mera iz svoje nadležnosti u ovim slučajevima, očekujući da će policijski službenici sa snimaka koji su fizički zlostavljali migrante, kao i oni službenici koji su tome prisustvovali – i to nisu prijavili nadležnom tužilaštvu i Sektoru unutrašnje kontrole, biti suspendovani zbog tih dela, kao i da će, nakon utvrđivanja njihove odgovornosti bilo u disciplinskom bilo u krivičnom postupku, biti otpušteni iz Ministarstva unutrašnjih poslova. Takvi policijski službenici na najteži način narušavaju ugled Ministarstva i Republike Srbije u celosti, i ne smeju imati prliku da na ovakav način ponovo primenjuju silu prema bilo kome na teritoriji Srbije.

Napominjemo da je Evropski sud za ljudska prava u mnogo svojih presuda zauzeo stav da policijski službenici koji namerno zlostavljaju građane moraju odmah biti suspendovani – a čim se utvrdi njihova odgovornost – i otpušteni iz službe. Očekujemo da javno tužilaštvo i MUP ove postupke ne odugovlače, već da ih okončaju u što kraćem roku i da o svemu obaveste javnost.

Na kraju, podsećamo i da mnogobrojni postupci pred javnim tužilaštvima koji su pokrenuti protiv policijskih službenika zbog nezakonite i/ili prekomerne primene sile prema građanima Srbije tokom julskih protesta 2020. godine do danas – gotovo tri godine nakon tih događaja – nisu okončani.

Aktuelna izdanja centra

Sva izdanja

Posebna izdanja

Podjednako važni – program za rad sa mladima na temama društvenih (ne)jednakosti

Autori: Branka Bajić Jovanov, Demir Mekić, Dušan Blagojević, Jelena Vuksanović

Preuzmite publikaciju
Posebna izdanja

Prava zdravstvenih radnika tokom pandemije COVID-19 u Srbiji: Heroji ili zanemarne žrtve?

Autorke: Marina Mijatović, Gorica Đokić, Milja Dimitrijević

Preuzmite publikaciju