"Beogradski" imigranti: jedan poziv menja sve

19. maj 2015.

Već nekoliko nedelja, desetine, pa i stotine imigranata sa Bliskog istoka i Afrike stižu Beograd, kao jednu od stanica na rizičnom i ilegalnom putu ka boljem životu u Evropskoj uniji. Njihove priče su tragične, tužne, često i neverovatne, ali nada ne nestaje čak i u najtežim uslovima.
Radnici u Srbiji u lošem položaju

1. maj 2015.

U Srbiji se i 2015. situacija na polju rada ukratko može okarakterisati kao nepovoljna. Nezaposlenost je i dalje visoka, čime se smanjuje prostor za radnike da napuštaju loše poslove u potrazi za boljim, a svaki četvrti zaposleni radi na crno.
U Srbiji sve više migranata: Stotine osoba dane provode po parkovima i stanicama u krajnje nehumanim uslovima

1. maj 2015.

U Beogradu, ali i ostalim mjestima u Srbiji, u parkovima i na ulicama, sve se češće mogu vidjeti stotine migranata koji su došli iz ratom zahvaćenih područja Azije i Afrike. Među njima, od putovanja izmorenih, uglavnom izbjeglica iz Sirije, Eritreje, Somalije, Iraka i Afganistana, veliki broj je žena i djece.
U Srbiji od početka godine 10.000 azilanata

27. april 2015.

Азил у Србији од почетка 2015. године затражило је око 10.000 људи избеглих из ратом захваћених подручја Блиског Истока, а очекује се да ће их до краја године бити више од 30.000.
U Beogradu izbjeglice spavaju pod vedrim nebom

27. april 2015.

Izveštaj Hjuman rajts Voča u kome se navodi da policija u Srbiji zlostavlja migrante i tražioce azila ne treba posmatrati jednostrano. To je izjavio Član pravnog tima Beogradskog centra za ljudska prava Nikola Kovačević.Kovačević je na konferenciji za novinare u Beogradu naveo da je taj izveštaj važan, ali da "određene postupke pojedinaca ne treba pripisivati celom jednom organu".
Za četiri meseca 10.000 migranata, do kraja godine 30.000

27. april 2015.

U prva četiri meseca ove godine više od 10.000 ljudi izrazilo je nameru da zatraži azil u Srbiji, zbog čega se očekuje da do kraja godine bude više od 30.000 tražilaca azila, rečeno je na konferenciji za novinare Beogradskog centra za ljudska prava. An Briget Krum Hansen iz Visoikog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR) rekla je da se u 2015.


Portal ljudska prava i biznis- Srbija Implementacija opštih preporuja Ustavnog suda RS   Zaštita ljudskih prava pred srbijanskim sudovima