Portal ljudska prava i biznis: Srbija

25. decembar 2013.

Donator: Ambasada Kraljevine Norveške u Srbiji  

Trajanje: april 2013 – januar 2014

 Human Rights and Business Country Guide - Description - Nov 2013-1
 

Portal ljudska prava i biznis: SrbijaNefinansijsko izveštavanje postaje obaveza u EU

13. maj 2014. U aprilu 2014. godine Evropska unija napravila je veliki korak ka unapređenju  transparentnosti poslovanja. Evropski parlament usvojio je 15. aprila 2014 Direktivu o objavljivanju nefinansijskih i izveštaja od strane velikih kompanija i grupa.[1] Opširnije…

2014-04-29 14 14 51

Forum poslovnih lidera Srbije u saradnji s Beogradskim centrom za ljudska prava organizovao je radionicu za predstavnike poslovnog sektora  „Biznis i ljudska prava“, u utorak, 29. april 2014, na kojoj su predstavljena Rukovodeća načela Ujedinjenih nacija i Portal biznis i ljudska prava.

portal 1

Sa bloga Danskog instituta za ljudska prava: Divlje deponije u Srbiji

V31S70-1024x682-600x300

Sa bloga Danskog instituta za ljudska prava: Nedovršena privatizacija u Srbiji
 
we-can-do-it-600x300
 
Sa bloga Danskog instituta za ljudska prava: SRBIJA: Žene na radnom mestu
168619182k
 
Sa bloga Danskog instituta za ljudska prava: Zabrinutost oko privatnosti u sektoru telekomunikacija u Srbiji
Komentare i sugestije na nalaze o Srbiji u okviru Human Rights and Business Country Guide možete poslati na e-mail adresu: ljudskapravaibiznis@bgcentar.org.rs.
 
Advance Edited Version DistrSpecijalni izvestilac UN za pitanja ljudskih prava i biznisa je u junu 2011. godine sačinio je Rukovodeća načela o biznisu i ljudskim pravima: sprovođenje „zaštiti, poštuj, otkloni“ Okvira Ujedinjenih nacija.  Ovaj okvir zasnovan je na tri stuba: obavezi države da pruži zaštitu od kršenja ljudskih prava, obavezu kompanija da poštuju ljudska prava i pristup efikasnim pravnim lekovima za žrtve kršenja ljudskih prava. Beogradski centar za ljudska prava preveo je UN Rukovodeća načela na srpski jezik, koji možete preuzeti ovde…

Baner ljudska prava i biznisOtvoreni dijalog o uticaju biznisa na ljudska prava u Srbiji, deo projekta Portal ljudska prava i biznis: Srbija, koji podržava ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu održan je 6. novembra u Beogradu. Otvereni dijalog organizovao je Beogradski centar za ljudska prava u saradnji sa Danskim institutim za ljudska prava i organizacijom Share Defense.

Među vise od 50 učesnika bili su predstavnici poslovne zajednice, državnih organa, sindikata, organizacija civilnog društva, stručne javnosti i novinara. U uvodnom delu učesnicima su predstavljena “Rukovodeća načela o biznisu i ljudskim pravima: sprovođenje „zaštiti, poštuj, otkloni“ principa Ujedinjenih nacija “, Portala ljudska  prava i biznis – sveobuhvatni izvora podataka koji će kompanijama i drugim zainteresovanim akterima pomoći da identifikuju potencijalno loš uticaj njihovog poslovanja ili poslovanja njihovih partnera, kao i najvažniji rezultati istraživanja Beogradskog centra za ljudska prava.

 LJUDSKA PRAVA
Više o sprovedenim aktivnostima u okviru projekta Portal ljudska prava i biznis: Srbija možete pročitati ovde…
 baner ecDanski institut

biznis i ljudska prava baner

 

Realizaciju projekta, finansijski je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu www.norveska.org.rs 

The_Royal_Norwegian_Embassy_in_Belgrade